Poliţiştii de investigarea fraudelor, ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş alături de reprezentanţi din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare, vineri dimineaţa, au efectuat controale în mai multe pieţe de pe raza de competenţă, în scopul verificării legalităţii transportului de animale vii şi produselor din carne, precum şi al respectării legislaţiei în domeniul sacrificării animalelor.
Echipele mixte de control au verificat documentele de provenienţă a mărfurilor expuse spre vânzare, modul de înregistrare a operaţiunilor economice în evidenţele societăţilor comerciale, dar şi modul de depozitare a produselor.
În acţiune au fost angrenaţi 32 de poliţişti şi 8 specialişti din cadrul DSVSA Mureş. S-a acţionat şi pe principalele artere rutiere ale judeţului pentru verificarea legalităţii transportului pe drumurile publice a animalelor şi produselor din carne, fiind constituite 13 microfiltre rutiere în care au fost verificate peste 100 autovehicule.
În cadrul acţiunii, poliţiştii au verificat legalitatea operaţiunilor derulate de comercianţi din 10 pieţe/târguri/oboare mureşene, iar pentru nereguli constatate au fost aplicate 27 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 10000 lei, din care 3 la HG 984 din 2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, 9 la Legea 12/1990 şi 15 la alte acte normative.
“Pentru a fi siguri că alimentele pe care le consumaţi sunt proaspete şi sănătoase şi pentru a preveni îmbolnăvirea, vă recomandăm să achiziţionaţi produsele de carne numai din locuri autorizate (măcelării, magazine alimentare sau spaţii special amenajate în pieţe) şi numai cu ştampila sanitar – veterinară aplicată. Evitaţi cumpărarea produselor din carne, a ouălor sau alte produse specifice sărbătorilor pascale de pe