de Alexandra CHEŞCU
03 mai 2013 20:34
0 vizualizari
A-A+
Puzderie de lume a fost în Vinerea Mare, pe la orele prânzului, în Piaţa Cibin, de şi dacă ai fi vrut, aproape că n–aveai pe unde arunca un ac. Şi asta nu e tot, pentru că întreaga piaţă, de la fructe şi legume, până la ouă, brânză şi carne, a fost cuprinsă de freamăt şi de furnicarul de oameni care fie negociau, fie gustau, dar mai ales cumpărau de toate cele, pentru masa de Paşti.
Parcă niciodată n-a fost atâta lume în Piaţa Cibin, abundenţa bucatelor fiind numai bună pentru perioada în care ne aflăm. De dinainte de mare praznic creştin. Cu toate acestea....Nu toţi precupeţii s-au declarat mulţumiţi de felul în care "merge piaţa", aşteptările lor fiind un picuţ mai mari. "Aşa şi-aşa merge, din cauză că e multă marfă. Nu merge cum ne-ar fi plăcut", îmi spune zâmbind în nodul năframei, tanti Mariana. A venit la Sibiu tocmai din Dolj, cu ceapă, usturoi verde şi ridichi, legumele "vedete" în piaţă. O are alături pe Carmen, nora ei, care spune că gata, nu mai stă încă o zi la piaţă, sufletul fiindu-i deja plecat către casă. "Azi mergem acasă. Şi pe jos şi tot mergem", spune Carmen râzând ca soarele ce-şi arată obrajii bucălaţi de dincolo de copertină. Şi numai chior să fii să nu vezi că-i e dor de cei ai casei, pentru că recunoaşte că "Pentru copii suntem aici!"
Ceapa verde, usturoiul şi ridichile sunt, aşa cum am pomenit deja, vedetele pieţei, şi pe oriunde te-ai uita, le vezi întinse pe tarabe. Poate tocmai din cauză că sunt aşa de multe, unii dintre "pieţari" le-au modificat, în jos, preţurile. "Ieftine ca braga" am putea spune că sunt verdeţurile, legătura de ceapă vânzându-se cu 1 leu, usturoiul cu 1 leu jumate, preţul ridichilor fiind fixat chiar şi la kilogram: 4 lei. Dar pentru că burta şi masa sănătoasă nu doar cu "frunze" se ţin, am mers să vedem cum merg lucrurile