Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protectia Consumatorilor dau câteva sfaturi celor care se află la cumpărături pentru masa de Paşti.
Carnea de miel
Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
Carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.
Peşte
La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna; in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.
Ouă
Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.
Vopsea de ouă
Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produse de patiserie
Cumparati produse numai din locuri autorizate;