Dacă an de an ai aceleaşi probleme după masa de Paşte, următoarele sfaturi te pot ajuta ca să nu te mai numeri printre sutele de români care-şi petrec Sărbătorile la Urgenţă!
După ce te-ai abţinut să mănânci carne de-a lungul Postului Paştelui, mesele festive sunt o adevărată provocare pentru sănătatea ta. Odată terminat postul, cel mai bine este să revii treptat la alimentaţia normală, mâncând la început cantităţi mici de lactate, ciorbe, carne slabă, legume şi fructe. „Pentru a nu avea de suferit, mai ales dacă ai ţinut postul, consumă câte puţin din fiecare şi la un interval de două-trei ore”, te sfătuieşte specialistul.
Iată nişte trucuri simple:simple:
- să mănânci pasca şi cozonacul la micul – dejun, cu o cană cu lapte, cu ceai sau cu cafea;
- să nu consumi mai mult de două ouă pe zi;
- să nu pui prea mult drob şi friptură de miel în farfurie;
- să nu depăşeşti zilnic două pahare cu vin sau cu altă băutură care conţine alcool.
„Indigestia se poate evita prin limitarea alimentelor bogate în grăsimi de origine animală, sosuri, precum şi prăjituri preparate cu cantităţi mari de ciocolată, cacao, ouă sunt doar câteva exemple”, spune medicul.
Iată şi alte ponturi antiindigestie: – fracţionează porţiile mari în unele mai mici, pe care le mănânci pe tot parcursul zilei la un interval de două-trei ore şi nu la o singură masă; – limitează-ţi aportul de alimente hipercalorice (carnea de miel, oaie, raţă, vânat, carne grasă de porc);
- alege să bei „tăriile” întotdeauna după mese şi nu înainte, cum se obişnuieşte;
- înlocuieşte pe cât posibil produsele de cofetărie şi panificaţie cu fructe proaspete.
- încearcă să nu bei nimic în timpul meselor, pentru că lichidele, mai ales cele acidulate, diluează sucurile gastrice şi astfel mâncarea nu mai este digerată bine;
- încearcă să mesteci cât mai încet;
- du