După scandalul legat de carnea de cal vândută sub eticheta de carne de vită, Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri menit să întărească mai mult controlul în materie de sănătate şi de siguranţă pentru întregul lanţ agroalimentar.
Noul pachet legislativ presupune potrivit Bruxelles-ului o legislaţie mai simplificată şi reglementări mai inteligente...Astfel, sarcina administrativă se reduce şi se simplifică reglementarea pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care sunt scutite în plus şi de elementele cele mai costisitoare şi mai împovărătoare ale legislaţiei. Astfel, dacă în prezent există 70 de legi în domeniu, pachetul de reforme adoptat ieri va reduce numărul acestora la cinci acte legislative şi, de asemenea, va simplifica formalităţile administrative pe care trebuie să le parcurgă fermierii, crescătorii de animale şi operatorii din sectorul alimentar, pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura mai uşor activitatea.
"Industria agroalimentară este cel de-al doilea mare sector economic din Uniunea Europeană, cu peste 48 de milioane de angajaţi şi cu o valoare a producţiei de aproximativ 750 de miliarde de euro pe an. Europa deţine cele mai ridicate standarde din lume în materie de siguranţă alimentară. Totuşi, recentul scandal al cărnii de cal, deşi nu a prezentat niciun risc pentru sănătate, a demonstrat că sistemul este perfectibil...Pachetul legislativ adoptat acum vizează oferirea de norme mai inteligente pentru alimente mai sigure", a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, în cadrul unei conferinţe de presă.
Dacă povara scade pentru cei implicaţi direct în industrie, în schimb autorităţile însărcinate cu controlul aplicării legislaţiei trebuie să ia măsuri mai eficiente pentru a-i proteja atât pe consumatori, cât şi pe operatorii cinstiţi împotriva riscurilor care pot apărea ca urm