Atanase Perifan, aromân originar din Constanţa, a lansat în Franţa în anul 2000, „Sărbătoarea vecinilor”. Devenit franco-român, adjunct al primarului din arondismentul 17 din Paris, a vrut să trezească în noii săi compatrioţi francezi simţul convivialităţii, constatând cu tristeţe că oamenii se intersectau în casa scării aproape făra să se salute.
Succesul iniţiativei sale, dovadă că ea corespundea unei aşteptări în acest sens, a depăşit toate speranţele.
Anul trecut, Sărbătoarea vecinilor a fost celebrată de peste 7 milioane de francezi şi 15 milioane de persoane de pe cinci continente, unde s-a extins. În total, peste 20 de milioane de pământeni dornici să-şi cunoască mai bine vecinii de palier sau de cartier.
Aceste cifre vor fi chiar depăşite la sfârşitul lunii mai, cu ocazia celei de-a 14 a ediţii, celebrată sâmbată, 31 mai. România nu a scăpat de această „contagiune” universală în stil românesc, cu mici, chiftele şi grătare, Atanase Perifan dezminţând astfel de mai mult de cinci ani proverbul „Nimeni nu-i profet în ţara lui”.
„Cu cât suntem mai mulţi nebuni… cu atât râdem mai mult !”
Dar aromânul nu s-a oprit la această prodigioasă reuşită. Plecând de la principiul conform căruia convieţuirea trebuie să existe de-a lungul zilei, nu numai când ajungem acasă, el a hotărât, anul trecut, să-şi lărgească sărbătoarea cu tema „Sărbătoarea vecinilor de muncă”. Franţa i-a servit din nou ca teren de experimentare şi, pe 1 iunie 2012, aproximativ 5000 de întreprinderi au participat, multe altele pregătindu-se să li se alăture la a doua ediţie, peste câteva săptămâni, iniţiativa părând să aibă un frumos viitor. Un dicton francez spune „Cu cât suntem mai mulţi nebuni… cu atât râdem mai mult !”.
Atanase Perifan a avut ideea de a transpune în universul companiilor celebra sa Sărbatoare a vecinilor „pentru a stimula solidaritatea într