V. VIDEO Recomandarile medicale ale medicului primar Gastroenterologie Eugen Craciun pe site-ul medlife.ro
Pe scurt
Prin incidenta si mortalitate, cancerul de clon reprezinta o problema de sanatate publica. Preventia si controlul sunt esentiale. Cancerul de colon afecteaza unu din 20 de locuitori in tarile dezvoltate. Este a doua cauza de deces dintre cazurile de cancer. Exista o predispozitie genetica. "Aceasta poate fi de natura ereditara sau poate fi dobandita; in cursul vietii individului, o celula sau mai multe celule sufera o mutatie genetica. Atunci cand exista acest substrat mutagen, mai departe intervin diversi factori care tin de individ sauu de mediu." - explica medicul Eugen Craciun, medic primar gastroenterolog, de la clinica MedLife. Aparitia unei mutatii nu poate fi controlata. Pot fi insa controlati factorii de predispozitie. "Cand vorbim de predispozitie individual, vorbim de varsta: riscul creste dupa 40 de ani. Obezitatea si sedentarismul sunt factori de risc pentru cancerul colorectal. Bolile inflamatorii ale colonului (boli idiopatice- nu li se cunoaste cauza)." - adauga medicul Eugen Craciun.
Factorii de mediu conteaza - populatia urbana este mai afectata de aceste boli decat populatia rurala.
"Cea mai efiecienta metoda de diagnostic este colonoscopia - presupune examinarea intestinului gros pe dinauntru, cu ajutorul endoscopului - importanta examinarii consta in faptul ca, in afara diagnosticarii leziunilor colonului, poate sa faca si tratarea acestor leziuni." - explica medicul Eugen Craciun, medic primar Gastroenterologie MedLife.
O alimentatie sanatoasa
"O dieta sanatoasa este cea care echilibreaza consumul de fibre vegetale si de proteine de origine animala. Ideal ar fi sa mancam in egala masura alimente de origine vegetala, legume, fructe, cereale, sa mancam paine integrala