Cei mai mulţi oameni consideră că un „comportament riscant“ se referă la activităţile care implică droguri, viteza pe şosele sau sexul. Dar şi alimentele pe care le mâncăm în fiecare zi pot să implice riscuri, atâta timp cât ne schimbăm regimul alimentar fără a studia suficient implicaţiile, scrie „Huffington Post“.
Cât de riscant poate fi? Ei bine, un deficit de substanţe nutritive poate duce la o întreagă serie de efecte secundare negative, care pot varia de la creşterea în greutate la diminuarea funcţiilor creierului.
Beneficiile pentru sănătate oferite de un stil de viaţă vegetarian sunt de necontestat. Nenumărate studii au arătat că o dietă bine planificată, pe bază de plante, este asociată cu un risc mai mic de obezitate, boli de inimă, diabet şi accident vascular cerebral, precum şi cu o speranţă crescută de viaţă.
Oamenii asociază automat o dietă vegetariană cu sănătatea dar, în realitate, eliminarea cărnii din dietă nu produce efectele promise. Astfel, poţi fi un vegetarian bolnav, la fel cum poţi fi şi un omnivor bolnav. Beneficiile reale se observă atunci când carnea şi laptele sunt înlocuite cu mai multe fructe, legume, fasole sau soia.
Nutriţionistul american Kristin Kirkpatrick enumeră, pe blogul de pe „Huffington Post“, cele mai frecventă greşeli pe care le fac vegetarienii.
1. Obţinerea informaţiilor cu privire la dietă din surse de neîncredere
Dacă ai decis să fii vegetarian după ce ai citit într-o revistă că actorul tău preferat urmează o astfel de dietă, cu siguranţă ai nevoie de mai multe informaţii. Deşi probabil respectivul arată foarte slab şi sănătos, nu înseamnă că obţine substanţele nutritive adecvate, de care organismul are nevoie pentru a funcţiona optim. Deficitul de vitamine poate apărea cu uşurinţă într-o dietă vegetariană care nu este planificată corect. Un studiu recent a arătat că deficitul de vita