Stresul, oboseala dar si alimentaţia greşită constituie un semnal că organismului îi lipseşte ceva. Mai precis, substanţe care ne-ar putea ajuta să fim în formă şi să avem o viaţă cât de cât echilibrată, după cum subliniază specialiştii.
În topurile lucrurilor “care ne pun corpul pe picioare”, nutriţioniştii situează pe primul loc ceaiul verde. Originar din Asia, ceaiul verde este deja cunoscut în intreaga lume pentru proprietăţile sale diuretice, antioxidante şi pentru conţinutul crescut de vitamine.
Senzaţia de plăcere
Pe locul doi sunt situate cerealele, bogate în serotonină (hormonul fericirii). Serotonina este implicată în procese precum somnul, starea emoţionala, apetitul şi sensibilitatea. Tot ea este aceea care oferă senzaţia de placere (se crede ca persoanele care sufera de depresie cronica pot avea o deficienţă de serotonină).
Morcovii ocupa locul trei ca deţinatori ai vitaminelor din grupul B.
Şi specialiştii ţin să menţioneze: “foarte importante, mai ales pentru nervi, şi cu adevărat eficiente numai împreună şi nu separate!”. Spanacul conţine calciu- important nu numai pentru oase puternice şi dantură sănătoasă, ci şi pentru creier şi celule nervoase.
Este mult mai extinsă
Pe locul cinci, supa! Recomandată pentru o nutriţie sănătoasă. Gătită din zarzavaturi şi legume, cu adaos de carne slabă, supa rămâne un aliment hrănitor şi revitalizant, care se prepară repede şi nu este costisitoare.
Nucile ocupa locul şase-bogate în proteine, fibre, acizi graşi, omega 3, vitamina E şi grăsimi bune pentru inimă. Pe şapte, peştele- conţine acizi graşi omega 3, despre care s-a arătat că reduc inflamaţia din organism şi previn bolile de inimă, cancerul şi artrita.
Merele sunt pe locul opt-ajută la reglarea colestorulului şi contin multă vitamina C. Fasolea roşie este pe locul nouă- bogată în fibre, proteine, cupru, fier, fosfo