In vacanta de Paste au avut loc peste 80 de accidente rutiere in care si-au pierdut viata 22 de persoane si multe altele au fost ranite grav.
Aceste accidente au avut loc atat pe cei aproximativ 400 de kilometri de autostrada pe care ii are Romania, cat si pe drumuri nationale sau europene. Principalele cauze ale acestor accidente au fost viteza excesiva, condusul in stare de ebrietate si neacordarea de prioritate.
In plus, un nou record de viteza prins pe radar a fost inregistrat in Romania, chiar de 1 mai. Un sofer a circulat cu 242 de km/h pe A2. La scurt timp dupa publicarea bilantului sumbru, premierul Ponta a invocat marti posibilitatea ca la revizuirea Constitutiei sa se prevada si confiscarea automobilelor si motocicletelor folosite in cazul abaterilor grave de circulatie.
A doua zi, si-a detaliat dorinta: "Am vazut ieri cata agitatie a provocat o simpla afirmatie a mea ca am putea introduce, dupa o modificare constitutionala, ca sanctiuni confiscarea unor bunuri folosite la savarsirea unor contraventii sau infractiuni.
Toti apostolii proprietatii s-au simtit lezati ca as vrea sa confisc masina cuiva care merge cu 250 km/h printr-un sat din Romania. Eu cred ca ar fi bine si sunt dispus sa fiu luat de guler si dat afara din biroul de prim-ministru atat timp cat cred ca e un lucru bun".
Ce prevede legea
Nu este foarte clar de ce a simtit premierul nevoia sa vorbesca despre modificarea Constitutiei cand aceasta prevedere a confiscarii masinilor vitezomanilor poate fi introdusa in Codul Rutier.
Imediat au aparut reactii. In primul rand, Tudor Chiuariu, senator PNL, vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, a declarat ca nu are cum sa fie modificata Constitutia pentru aceasta prevedere.
De altfel, in august 2011, cand s-a discutat una dintre modificarile