Bulgarii au votat, ieri, într-un scrutin legislativ anticipat, după ce guvernul a demisionat din cauza unor proteste legate de sărăcie și corupție, în luna februarie a acestui an Sursa: REUTERS
Potrivit observatorilor, alegerile parlamentare nu vor aduce un învingător clar, un partid care să obţină majoritatea şi să poată guverna fără parteneri de coaliţie.
Partidul de centru-dreapta GERB (al fostului prim-ministru Boiko Borisov) apărea, potrivit sondajelor de opinie şi exit-pollurilor date publicităţii, codat, pe parcursul zilei, de presa de la Sofia, foarte aproape de socialişti. GERB a promis că va ţine sub control datoria publică, în timp ce socialiştii vor să cheltuiască mai mult şi să creeze noi locuri de muncă. Bulgarii sunt foarte nemulţumiţi de întreaga clasă politică, mai ales că şomajul a ajuns la un nivel record din ultimii 8 ani.
Prag electoral de 4%
Cei circa 6,9 milioane de alegători bulgari au avut de ales între 45 de partide şi coaliţii (în total 8.148 de candidaţi) care concurau pentru 240 de locuri în Parlament. Potrivit sondajelor de opinie, pragul electoral va fi trecut de patru până la opt partide, printre care: Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, a minorităţii turce, ultranaţionaliştii de la Ataka şi partidul de centru Bulgaria Cetăţenilor.
Cu doar o zi înaintea alegerilor, a izbucnit un scandal legat de o tentativă de fraudare masivă a alegerilor, iar autorităţile au confiscat 350.000 de buletine de vot ilegale de la o tipografie ce aparţinea unui conslier local al GERB. Procurorii au confirmat informaţiile şi au deschis o anchetă în acest caz.
Exit-poll mascat
Potrivit unor sondaje realizate la ieşirea de la urne, publicate incognito de presa bulgară, GERB avea în jur de 33,8% din sufragii, iar Partidul Socialist - 26,4%. Conform acestui sondaj, în Parlament mai intră Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţ