Sute de controale desfăşurate de inspectorii sanitar-veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşiau scos la iveală zeci de nereguli.
Verificările s-au desfăşurat în intervalul 20 aprilie – 8 mai, urmărindu-se legalitatea comercializării produselor alimentare şi nealimentare în unităţile de pe raza judeţului Iaşi. Acţiunile de control s-au finalizat cu 34 de sancţiuni contravenţionale, din care 17 amenzi în valoare de 15.020 lei (RON) şi 17 avertismente, precum şi cu confiscarea a circa 156 de kilograme de produse de origine animală. Verificările au vizat în mod special produsele specifice sărbătorilor pascale, acţiunea lăsându-se cu zeci de kilograme de carne de miel şi pui confiscate, cu sute de plicuri cu vopsea tipografică retrase de la comercializare – printre altele. „Pe toată perioada acţiunilor de control au participat, din partea DSVSA Iaşi, un număr de 31 de medici veterinari care au acţionat în echipe mixte ori de câte ori a fost cazul. Cele 409 acţiuni şi controale s-au desfăşurat în pieţele agroalimentare, societăţi comerciale, târguri şi oboare“, a declarat Gabriel Ciobanu, şeful DSVSA Iaşi.
Prin urmare, în urma controalelor, s-au aplicat: două amenzi în valoare totală de 3.000 de lei la două magazine alimentare (pentru nerespectarea condiţiilor de igienă), confiscându-se şi 12 flacoane de frişcă; trei amenzi în cuantum de 3.500 de lei, la pescării care n-au respectat condiţiile de igienă, confiscându-se şi circa 53 de kilograme de peşte; o amendă de 600 de lei unui producător de miere, tot pentru nerespectarea condiţiilor de igienă; şase amenzi în valoare totală de 4.200 de lei (la producători primari) pentru lipsa de igienă şi pentru comercializarea produselor din carne fără a deţine documente conform legii, confiscându-se peste 50 de kilograme de organe de miel, două carcase de miel şi