In trei ani de la aprobarea celor 110 de miliarde de euro in cadrul primului pachet financiar extern pentru Grecia, economia tarii a fost pusa la pamant de masurile dure de austeritate adoptate in schimbul imprumutului.
Numarul grecilor fara un loc de munca a crescut puternic in ultimii ani, rata somajului in randul tinerilor depasind in prezent nivelul de 60%. Acest lucru inseamna ca sase tineri din 10 se afla in somaj.
Situatia s-au putea insa imbunatati, considera jurnalistii de la CNN Money.
In timp ce accesul Greciei pe pietele financiare internationale este in continuare blocat, una dintre cele mai mari banci ale tarii, Piraeus, este convinsa ca poate strange suficienti bani pentru a evita nationalizarea.
Fondul Monetar International a remarcat faptul ca Grecia a facut progrese "exceptionale" in scopul reducerii deficitului bugetar din 2010. Dupa sase ani de recesiune, economia Greciei ar putea sa creasca in 2014, conform estimarilor Comisiei Europene si ale Guvernului de la Atena.
Intre timp, economia elena a consemnat o noua contractie in primul trimestru al anului, de 5,3%.
Cum arata economia Greciei in prezent comparativ cu anul 2009, inainte de primul imprumut din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International?
Daca in 2009 produsul intern brut al Greciei era de 231 de miliarde de euro, acesta este estimat pentru 2013 la 183 de miliarde de euro. In acelasi interval, somajul a urcat de la 9,5% la 27%, iar datoria guvernamentala de la 130% din PIB la 175% din PIB.
Pe de alta parte, deficitul bugetar a scazut de la 15,6% la 3,8%. Datele pentru 2013 se bazeaza pe estimarile Comisiei Europene si ale institutului de statistica de la Atena.
In trei ani de la aprobarea celor 110 de miliarde de euro in cadrul primului pachet finan