Propunerea ministrului pentru IMM de reducere la jumătate a impozitului pe venitul microîntreprinderilor este tratată cu rezerve de către Ministerul Finanţelor, care atenţionează că bugetul a fost construit luând în calcul un impozit de 3% şi că reducerea presupune o sumă considerabilă de acoperit.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, joi, agenţiei Mediafax că nu a primit propunerea ministrului pentru IMM, Maria Grapini, dar că pentru o astfel de reducere a impozitului trebuie identificate surse bugetare alternative, fiind necesar şi acordul Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"La Buget nu a ajuns această propunere. Bugetul este construit pe un impozit de 3%, iar orice modificare necesită acordul FMI şi al Comisiei Europene, precum şi surse bugetare alternative", a precizat Voinea.
Întrebat dacă i se pare totuşi posibilă reducerea acestui impozit de la 1 iulie 2013, conform propunerii ministrului pentru IMM, Voinea s-ar arătat rezervat, explicând că este vorba de "o sumă considerabilă" care ar trebui acoperită în acest caz.
Ministrul pentru IMM şi mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat, luni, agenţiei Mediafax, că impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor, obligatoriu de la începutul acestui an, ar putea fi scăzut la 1,5% începând cu luna iulie, Ministerul Finanţelor Publice derulând un studiu de impact, la propunerea ministerului.
"Eu cred că argumentele şi analizele noastre au fost convingătoare. Ministerul Finanţelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etică, mai ales că din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este să colectez, dar şi să le dau şansa să se dezvolte, să crească şi să intre ulterior într-o altă categorie de impozitare", a spus Grapini.
Ea a arătat că în trecut s-a