Din toamnă, absolvenţii claselor a IX-a din județul Argeș se pot orienta către învăţământul profesional. Timp de doi ani, vor face practică multă, chiar la viitorii angajatori şi vor primi 200 de lei pe lună. Sursa: ARHIVA EVZ
Programul de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic "Alege-ţi drumul", pentru care Ministerul Educației a accesat, în timpul șefiei lui Daniel Funeriu, 100 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile POS-DRU, a debuta și în județul Argeș.
Elevii vor pot opta pentru învăţământul profesional după finalizarea clasei a IX-a, iar şcoala durează doi ani: în primul an, se face 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea an-25% teorie şi 75% practică. În fiecare an, se organizează stagii de practică la angajator, iar elevii vor semna o convenţie de stagiu împreună cu unitatea de învăţământ şi angajatorul.
La finalizarea studiilor, elevii vor susţine un examen de certificare profesională care permite angajarea în România sau în UE. De asemenea, ei primesc certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, iar dacă nu doresc să se angajeze după absolvirea şcolii profesionale pot continua studiile la liceu.
"Un lucru interesant este că doar o minoritate dintre elevii de la profesională fac parte din populaţia defavorizată, care ar fi primit bursa de 200 de lei, acordată lunar la învăţământul profesional şi dacă ar fi ales să meargă la liceu. Mersul la şcoala profesională a fost deci o alegere pozitivă", declara Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, într-un interviu acordat Evz.
Conducerea Inspectoratului Şcolar a anunţat că pentru anul şcolar 2013-2014 sunt disponibile 140 de locuri pentru 16 calificări, în opt unităţi de învăţământ din judeţ. Această iniţiativă se adresează elevilor care obţin note mici la evaluarea naţională de la finele clasei a VIII-a şi care au slabe șanse de a promova,