Reprezentanţii PNL, în frunte cu S.R. Stănescu, au demisionat din comisia senatorială formată din iniţiativa acestuia pentru a ancheta presupusele încălcări ale drepturilor omului în cazul dosarului de corupţie al cărui obiect îl face soţia judecătorului CEDO Corneliu Bârsan. Liberalii şi-au motivat demisiile prin „muşamalizarea“ cazului de către colegii lor din PSD. În realitate, au încercat să forţeze un verdict politic prin care să fie „condamnate“ DNA şi SRI.
Formarea Comisiei Bârsan, la începutul lunii aprilie, a fost contestată cu putere din zona Justiţiei, de presă, societatea civilă şi din Parlament de Mihai Răzvan Ungureanu, pentru că simpla idee de a chema la audieri procurori DNA, judecători ai Înaltei Curţi şi agenţi SRI sau aceea de a solicita documente relevante într-un caz aflat pe rol – cel al judecătoarei Gabriela Bârsan, acuzată de corupţie – reprezenta o încălcare gravă a puterilor în stat şi o interferenţă fără precedent a Legislativului în sfera Puterii Judecătoreşti. Cu toate acestea, la insistenţele lui S.R. Stănescu şi sub protecţia preşedintelui Senatului, comisia s-a format cu 103 voturi „pentru“ şi numai 15 „împotrivă“.
De atunci, după cum ne-a declarat senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei Bârsan, au avut loc trei şedinţe. În prima s-a adoptat regulamentul de funcţionare, în cea de-a doua s-a citit o scrisoare trimisă lui Corneliu Bârsan, iar în cea de-a treia, desfăşurată marţi… peneliştii şi-au dat demisia în bloc. Motivul l-a constituit propunerea lui Severin de a solicita un punct de vedere Comisiei juridice, având în vedere că ancheta juridică este în desfăşurare. Roşca Stănescu şi peneliştii au cerut, în schimb, mai întâi audierea lui Corneliu Bârsan şi consultarea ulterioară a Comisiei juridice.
Când propunerea lor nu a fost acceptată, au demisionat: „Am avut convingerea ieri, când am demisiona