Stânjenitoarea arestare a unui agent CIA, care lucra sub acoperire diplomatică la Moscova, este cea mai recentă întâmplare ce reaminteşte că şi după terminarea Războiului Rece Rusia şi SUA continuă să se confrunte pe frontul din umbră folosind tactici speciale, care însă nu sunt suficiente pentru ca agenţii să nu fie prinşi. Sursa: Reuters
Într-un comentariu al Associated Press, se arată că spionul american în vârstă de 29 de ani, deconspirat săptămâna aceasta, avea asupra sa o scrisoare cu instrucţiuni, un compas, două peruci, o hartă a Moscovei şi un teanc cu bancnote.
Ruşii au publicat fotografii din momentul arestării lui Ryan Fogle, pentru ca lumea întreagă să vadă că tânărul diplomat lucra de fapt pentru CIA.
Tactici vechi
Deconspirarea şi umilirea părţii adverse face parte dintr-o tradiţie de decenii. În anul 1977, KGB-ul a arestat la Moscova o frumoasă blondă pe nume Martha Peterson, care încerca să transmită un mesaj unui spion important cu numele de cod Trigon. La fel ca în cazul lui Foggle, ruşii au surprins în poze momentul arestării. „Am fost prinsă cu corpuri delicte asupra mea. Sentimentul a fost oribil”, îşi aminteşte Martha Peterson.
Opt ani mai târziu, KGB-ul a filmat arestarea lui A.G. Tolkacev, un faimos spion al CIA, imaginile fiind ulterior difuzate de televiziunea rusă.
În anul 1988, ruşii l-au executa pe generalul Dmitri Poliakov, care a furnizat mult timp informaţii CIA-ului şi au trimis Washingtonului înregistrarea cu acest moment.
De cealaltă parte, în anul 2010, FBI-ul a anihilat o reţea de spioni ruşi adânc conspiraţi, printre care se afla şi celebra Anna Chapman, pe care îi monitoriza de mai mulţi ani, aceştia ajungând ulterior la Moscova în urma unui schimb de spioni între cele două părţi.
Ruşii sunt renumiţi pentru preferinţa lor de a aresta spionii, iar în contrainf