Vechea capitală a dacilor de la Sarmizegetusa Regia, în prezent monument intrat în patrimoniul UNESCO, a intrat în supravegherea permanentă a jandarmilor, începând din această săptămână. Măsura a fost luată după ce situl istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de munte şi împrejurimile acestuia au intrat în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.
„Jandarmii hunedoreni vor executa 24 de ore din 24 de ore misiuni de ordine publică în zona sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte şi pe traseele turistice adiacente, pentru a creşte eficienţa acţiunilor de prevenire de combatere a faptelor antisociale în această zonă.
Concomitent cu executarea acestei misiuni, jandarmii vor continua să execute misiuni de ordine publică şi în zona celorlalte cetăţi dacice”, a informat căpitanul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.
Comorile din cetăţi
Siturile arheologice din zona munţilor Orăştiei şi a masivului Şureanu, foste cetăţi dacice, au fost ţinta braconierilor de comori. Mai multe tezaure de bijuterii şi piese antice, dar şi piese din aur masiv au fost sustrase din situri, în urma săpăturilor ilegale, şi traficate în afara ţării.
Valoarea bunurilor recuperate de autorităţi de la traficanţii de comori, stabilită conform preţurilor cu care acestea erau înstrăinate, a depăşit în ultimii ani cinci milioane de euro.
Vă recomandăm şi:
CUM NE RESPECTĂM ISTORIA Monumentele cu care ne mândrim în lume au fost invadate de piromani, vandali şi amatori de sex în public
FOTO VIDEO Cum se vede asfinţitul într-unul dintre locurile magice ale Hunedoarei: Sarmizegetusa Regia
FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară: Biserica Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor
FOTO Cum a schimbat primăvara peisajul cetăţii dacice de