Am organizat, joi, alături de colegi, antreprenori de succes reuniţi în Romanian Business Accelerator, un eveniment pentru tinerii care vor să înceapă propria afacere. Sursa: www.mariandusan.ro
Evenimentul, denumit Guerilla Small Business, a avut loc la ASE şi a reunit peste 200 de studenţi interesaţi.
În multe privinţe evenimentul a fost un succes, dar am rămas şi cu un mare semn de întrebare: ce poate fi făcut pentru a îi convinge pe tinerii cei mai inventivi şi mai bine pregătiţi să rămână în ţară?
I-am ascultat cu atenţie pe tinerii care şi-au prezentat ideile de afaceri. Cei mai mulţi spuneau cum vor să îşi dezvolte afacerile peste hotare. Într-o lume din ce în ce mai globalizantă, este bine că aceşti tineri visează departe şi îşi fixează ţeluri înalte. Vladimir, unul dintre ei, chiar a mărturisit că petrece mai mult timp peste hotare, încercând să dezvolte proiecte de IT, decât în România.
Mi-am dat însă seama că, dacă nimic nu se întâmplă în România, peste 10 ani nici unul dintre cei 200 de studenţi sau proaspăt absolvenţi prezenţi ieri în sală nu va mai fi în ţară. Toţi îşi vor deschide afaceri în străinătate sau vor lucra pentru companii din Statele Unite, Marea Britanie, şamd. Vor plăti taxe acolo, vor avea o familie acolo şi vor veni în România în concediu, la părinţi.
În România de astăzi, puţini vorbesc despre această furtună care se apropie. O furtună care va face să pară „exodul de creiere”, de care s-a plâns clasa politică până acum, o ploaie de vară. Şomajul printre tineri este de 25%, Guvernul a tăiat 20% din fondurile destinate încurajării antreprenoriatului printre tineri, Educaţia – şi mai ales educaţia universitară – a fost lovită puternic de criza economică. În 10 ani, dacă nimic nu se va schimba, nu doar cei 200 de studenţi de la ASE de ieri vor pleca din ţară, ci mare parte dintre tine