Muncitorul american devine treptat o specie pe cale de disparitie, ca urmare a orientarii marilor companii americane catre forta de munca ieftina din afara Americii, dar si a avantului tehnologic, care permite inlocuirea omului cu masini.
In trecut, cand marilor corporatii le mergea bine, profitau si americanii din clasa de mijloc, deoarece aveau un loc de munca asigurat, scrie Zero Hedge.
Insa in sistemul economic global care se contureaza in prezent, in care economia americana a fost contopita, aceste companii au alte optiuni. De exemplu, marile corporatii pot limita acum numarul muncitorilor americani costisitori prin externalizarea a milioane de locuri de munca in alte parti ale lumii, unde gasesc oameni dispusi sa lucreze pentru ei pe mai putin de un dolar pe ora. Daca pot obtine o productie buna in acest mod, de ce sa angajeze americani pentru salarii de 10 pana la 30 de ori mai mari?
Al doilea factor major care ucide muncitorul american este tehnologia. Tehnologia avanseaza intr-un ritm aproape inimaginabil si este din ce in ce mai accesibila. Ceea ce inseamna ca le va fi din ce in ce mai usor companiilor sa inlocuiasca oamenii cu roboti si calculatoare. O astfel de evolutie ar putea duce la desfiintarea a milioane de locuri de munca in tehnologie. Desigur, va fi nevoie de oameni pentru construirea robotilor si computerelor, dar nu de multi.
Nu in ultimul rand, America nu mai e economia puternica de odinioara. In 2001, economia SUA reprezenta 31,8% din PIB-ul mondial. In 2011, a ajuns la 21,6%.
8 indicatori privind moartea lenta a muncitorului american:
1. Ponderea in PIB a salariilor se apropie de nivelul mimim istoric, undeva sub 0,44% de la aproape 0,54% in anii 1970.
2. Economia americana migreaza de la locurile de munca full-time bine platite, la cele part-time, cu salarii