Și anul acesta, manifestarea „Urcatul oilor la munte” de la Novaci s-a bucurat de o largă participare a crescătorilor de ovine din zonă, dar și din județele învecinate. Păstoritul este activitatea tradițională din zona submontană a județului Gorj.
Primăria Novaci şi Consiliul Judeţean Gorj au organizat, duminică, a 46-a ediţie a Festivalului Cântecului şi Portului Ciobănesc „Urcatul oilor la munte“. La manifestări au participat ansambluri artistice din Gorj şi din judeţele învecinate. Pe lângă spectacolele de dans şi muzică populară, a avut loc şi o paradă a portului ciobănesc. Ca în fiecare an, vizitatorii au putut să meargă şi la bâlciul care a fost deschis la marginea localităţii. În acelaşi loc au putut fi degustate şi cumpărate câteva dintre produsele tradiţionale ale zonei, precum cunoscuta brânză de Novaci. „Urcatul oilor la munte este sărbătoarea care reînvie tradiția în orașul Novaci, ocazie cu care se pot admira dansuri populare și porturi tradiționale, atât locale, cât și mai îndepărtate. Este un prilej de bucurie, de petrecere în aer liber, de plimbare și așa mai departe. La parada portului popular, cetățenii au ieșit la porți și au admirat tinerii costumați. Aş aprecia că a fost una din cele mai consistente participări din ultimii ani, atât în ceea ce priveşte cetăţenii, cât şi ansamblurile. Oamenii au apreciat iniţiativa de a aduce mai aproape bâlciul sau târgul de produse şi astfel au venit mai mulţi ca altă dată. Am avut, de asemenea, 12 ansambluri populare din Novaci, respectiv de la şcoala generală şi de la liceu, de la Polovragi, Crasna, Baia de Fier, Vaideeni, Sibiu, Petroşani”, a precizat Ion Manta, viceprimarul oraşului Novaci.
Și anul acesta, manifestarea „Urcatul oilor la munte” de la Novaci s-a bucurat de o largă participare a crescătorilor de ovine din zonă, dar și din județele învecinate. Păstoritul este activitatea tra