Zece ani în care au fost investiţi 1,5 miliarde euro, ingerinţe cât mai mici în afacere, aceasta este reţeta cu ajutorul căreia poţi să duci o echipă de fotbal în fruntea continentului. Scumpă şi cronofagă, reţeta a fost folosită de oligarhul rus Roman Abramovici care a ajuns "regele" Europei fotbalistice la nivel de club. Formaţia pe care o patronează, Chelsea Londra, a reuşit o performanţă unică în istoria sportului rege, deţinând, pentru 10 zile, până sâmbătă 25 mai, atât Liga Campionilor, cucerită în 2012, cât şi trofeul Europa League, adjudecat săptămâna trecută, după ce a învins în finala competiţiei pe Benfica Lisabona. Până să ajungă în acest punct, Chelsea a "rotit" câteva zeci de jucători de "primă mână" şi nu mai puţin de nouă antrenori, lucru total atipic pentru o echipă de prim rang din Anglia. Fără investiţiile masive ale lui Roman Abramovici acest lucru nu ar fi fost posibil. Numai în transferuri de fotbalişti au fost băgate aproximativ 900 milioane de euro, fără ca investiţia să producă profit.
Miliardarul rus a cumpărat clubul Chelsea în 2003, pentru 142 milioane de lire sterline (217 milioane dolari), cele mai mari investiţii făcându-le în primii 3 ani, peste 600 milioane euro. În competiţia internă, Premier League, echipa a triumfat de trei ori, iar pe plan internaţional consacrarea a venit în ultimii doi ani când a câştigat Liga campionilor şi Europa League.
Roman Abramovici se află pe locul opt în topul miliardarilor ruşi, cu o avere de 12,7 miliarde de dolari, fiind cunoscut drept cel mai filantrop dintre cei mai bogaţi 15 oameni din Rusia. Cifrele stau drept mărturie, în ultimii doi ani, donaţiile lui Abramovici ajungând la 310 milioane de dolari. O treime dintre donaţiile lui Abramovici au fost acordate pentru proiecte sociale în regiune Ciukotka, de lângă Alaska, unde a fost guvernator, conform datelor oferite de Bloomberg. Spre