Talentul românilor iese la suprafață chiar și în situații neașteptate. Astfel, activitatea unui bănățean este subiectul unui film, care se află în cursa oficială din acest an a Festivalului de la Cannes. Scenariul peliculei are la bază cartea semnată de Georges Devereux, născut la începutul secolului trecut la Lugoj și devenit cercetător inovator în domeniul psihiatriei. Filmul este intitulat “Jimmy P”, cu Benicio del Toto în rolul principal, și este povestea unei prietenii care se naşte între un amerindian, pacient al unui sanatoriu, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, şi terapeutul său, psihanalistul şi antropologul Georges Devereux. Este o drama regizată de Arnauld Desplechin (nominalizat la Premiile Cesar 2009, la categoria ”Cel mai bun regizor”). Cartea lugojeanului se numește „Psihoterapia unui indian al preeriei – realităţi şi vis” și a fost publicată în 1951. Lucrarea reprezintă concluziile antropologului după intervievarea indianului Jimmy Picard, într-un spital din Statele Unite.
Pe numele său real Gyorgy Dobo, fondatorul etnoanalizei și a etnopsihiatriei s-a născut la Lugoj, pe 13 septembrie 1908, într-o familie de evrei. Numele originar al familiei sale era Deutsch, însă a fost mghiarizat și a devenit Dobó. După ce a trecut la catolicism, și-a schimbat și numele în Georges Devereaux. Este considerat un pionier al etno-psihiatriei, etno-psihanalizei şi un cercetător care s-a afirmat în atât în Europa, în Franța, în special, cât și în Statele Unite. El a devenit cunoscut după ce a beneficiat de o bursă oferită de către Fundaţia Rockefelle. Ulterior a ajuns profesor la Ecole Pratique des Hautes Etudes din Paris.
Talentul românilor iese la suprafață chiar și în situații neașteptate. Astfel, activitatea unui bănățean este subiectul unui film, care se află în cursa oficială din acest an a Festivalului de la Cannes. Scenariul pelic