Industria fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este singurul parteneriat public-privat care funcţionează fără sincope şi o soluţie viabilă pentru viitorul financiar al actualilor angajaţi, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
"Ministerul Muncii este un susţinător al industriei fondurilor de pensii private obligatorii. Este o soluţie viabilă care trebuie dezvoltată. Administratorii au avut rezultate bune, iar efectele crizei nu au avut consecinţe grave asupra economiilor pe care viitorii pensionari le strâng de acum", a spus Câmpeanu, într-un mesaj transmis la un eveniment de profil organizat la Sinaia, potrivit Mediafax.
Ion Giurescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a afirmat că lansarea fondurilor de pensii private poate fi catalogată ca fiind o reuşită, în condiţiile în care nu se credea în acest demers şi a fost contestat şi după momentul lansării.
"Am reuşit să lansăm un sistem în care multă lumea nu credea şi a fost contestat şi după ce a fost lansat. De asemenea, administratorii au avut rezultate notabile la care nimeni nu se aştepta într-o perioadă nu foarte prietenoasă, cu turbulenţe financiare. Sumele de care dispun acum fondurile de pensii au devenit interesante pentru cei care au nevoie de bani", a spus Giurescu.
Pilonul II numără opt fonduri de profil, cu 5,86 milioane de participanţi, şi a ajuns la active nete de 10,54 miliarde de lei la finele lunii martie, conform datelor oficiale.
Giurescu a spus că pragul de deductibilitate de 400 euro/an pentru fondurile de pensii facultative (Pilonul III) trebuie să fie majorat.
"Nu ştiu dacă se va putea obţine 1.000 euro/an, aşa cum recent a recomandat Consiliul Investitorilor Străini, dar e clar că trebuie majorat", a mai spus reprezentantul ASF.
Vicepreşedintele Aso