Constantin Bursan este comemorat astăzi în Hunedoara, la 125 de ani de la naşterea lui. Considerat un mecena interbelic, omul care a sprijinit financiar construcţia mai multor biserici din Hunedoara, dar şi a palatului administrativ din centrul vechi al municipiului, actualul sediu al primăriei, Bursan a avut un destin tragic.
O dată cu instaurarea regimului comunist din 1946, Constantin Bursan, unul dintre liderii Partidului Naţional Liberal din perioada interbelică, a fost trecut imediat în rândul inamicilor statului.
A fost deposedat de averea impresionată pe care o deţinea, iar în octombrie 1950 a fost arestat şi trimis în beciurile Securităţii.
După o anchetă îndelungată, fostul deputat liberal de Hunedoara a fost condamnat, doi ani mai târziu, la 25 de ani de temniţă grea pentru complicitate la crimă de înaltă trădare. În 1962, Constantin Bursan a murit în închisoarea din Jilava, la vârsta de 74 de ani, după 12 ani de chinuri, iar trupul său nu a mai fost predat familiei pentru a fi înhumat.
Primăria “H”
De numele lui Bursan e legată construirea palatului administrativ din Hunedoara. A fost o promisiune a acestuia făcută hunedorenilor, la începutul anilor 1930, în care omul politic candida pentru funcţia de deputat în Hunedoara. Proiectul a început în 1935 şi a fost finalizat în 1937.
Clădirea primăriei a fost ridicată în stil brâncovenesc, iar arhitectura acesteia este una deosebită. Palatul din Hunedoara a fost construit în forma literei “H”, de la numele oraşului. Istoricii susţin că fostul om politic a insistat pentru ca monumentul să poarte această formă, dar a fost şi persoana care s-a implicat cel mai mult în atragerea de fonduri pentru construcţia palatului.
Vă recomandăm şi:
FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara
FOTO