Mesele luate în restaurante care nu fac parte din lanţurile de tip fast-food pot conţine un număr de calorii de până la trei ori mai mare decât necesarul zilnic.
Acesta este rezultatul unui studiu publicat luni în SUA, iar acesta vine într-un moment în care industria fast-food se pregăteşte să aplice noi reglementări federale care o obligă să afişeze numărul de calorii conţinute de preparatele pe care le comercializează.
Nouă tipuri de restaurante
Noua reglementare vizează doar lanţurile de restaurante care numără cel puţin 20 de unităţi de servire. Astfel, s-a estimat că 50% dintre restaurantele americane nu se încadrează în această categorie. „Fapt care ar putea să reducă eficienţa acestei măsuri, care a fost luată pentru a lupta împotriva obezităţii”, după cum au afirmat autorii studiului, publicat în revista Journal of Internal Medicine.
Cercetătorii de la Universitatea Tufts din statul american Massachusetts au analizat 157 de preparate provenind din 33 de restaurante individuale, sau care aparţin unor lanţuri mici situate pe o rază de 20 de kilometri de Boston. Ei au ales preparatele cele mai populare din cele mai frecventate nouă tipuri de restaurante din SUA: cu specific mexican, american, chinez, italian, japonez, thailandez, indian, grec şi vietnamez.
Mai mult de jumătate
"În medie, preparatele analizate au conţinut 1.327 de calorii, o cifră mai mare decât are nevoie să consume un adult la o singură masă", a precizat Susan Roberts, directoarea laboratorului de metabolism Human Nutrition Research Center on Aging din cadrul Universităţii Tufts, principalul autor al acestui studiu. "Mesele din toate aceste tipuri de restaurante furnizează o cantitate de calorii considerabil mai mare decât este nevoie pentru menţinerea greutăţii la acelaşi nivel", a adăugat ea.
Aproximativ 73% din mesele analizate conţi