Zecii de mii de constănţeni, dar şi turişti au aşteptat ieri dimineaţă ore bune autobuzele în staţiile Regiei de Transport în comun Constanţa.
Şoferii regiei au declanşat, începând cu ora 4.30 dimineaţa, o grevă spontană împotriva conducerii RATC, au refuzat să iasă cu autobuzele pe traseu şi au blocat incinta autobazei. Cei circa 200 de protestatari au cerut demisia întregii conduceri a regiei, dar şi a liderului de sindicat Timur Ibram. Acesta din urmă a fost de altfel primul care şi-a depus demisia şi a recunoscut că în rândul salariaţilor RATC este o situaţie tensionată. „Nemulţumirea generală este cauzată de salariile mici, neacordarea tichetelor de masă şi a primelor de vacanţă”, a precizat liderul de sindicat.
Pe lista neagră a sindicaliştilor figurează fostul director general al regiei, Dumitru Coiciu, care a rămas în echipa executivă a RATC, Marin Cornel, şeful de autobază şi alte câteva persoane din conducere.
La rândul său, Ovidiu Tănase, numit de curând în funcţia de director general al regiei, a încercat fără succes să ajungă la o negociere cu greviştii. Acesta a precizat că greva este ilegală, pentru că nu s-a asigurat o treime din activitate, şi că le va imputa celor care au întrerupt lucrul salariile aferente.
Nici intervenţia viceprimarului Constanţei, Gabi Stan, care s-a deplasat în mijlocul protestatarilor, nu a avut succes. Situaţia a rămas tensionată pe parcursul întregii zile, deşi sindicaliştii au reluat lucrul în jurul amiezii, după şapte ore de grevă. Aceştia intenţionează să facă grevă şi în următoarele zile dacă managerii RATC nu le satisfac cererile. Până acum li s-a promis că li se vor acorda tichete de masă şi li se vor mări salariile. În plus, trei directori au fost suspendaţi din funcţie pentru 30 de zile.
Maxi Taxi şi taximetriştii au dublat tarifele
De greva RATC au profitat din plin şoferii de taxi