Pentru a descoperi bucuriile pe care le poate oferi sparanghelul, încearcă o tartă cu acest ingredient special. Uşor picantă, aroma erbacee este un partener excelent alături de brânzeturi şi creme. În cazul în care vremea îţi permite, această tartă delicioasă poate fi consumată cu familia la un picnic.
Ingrediente
Pentru aluat
250g de aluat deja făcut
120 de grame de unt rece
225 de grame de făină
1 gălbenuş de ou
Pentru umplutură
300 de grame de sparanghel, tăiat bucăţi
300 de grame de smântână
2 ouă, bătute
50 de grame de caşcaval, ras fin
Pentru a face aluatul, amestecă untul cu făina şi frământă cu ajutorul degetelor. Se adaugă gălbenuşul de ou şi un vârf de cuţit de sare şi, dacă este necesar, o picătură de apă rece pentru ca aluatul să se lege. Aluatul obţinut se acoperă şi se lasă la rece timp de 20 minute.
Încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius şi unge cu unt o oală în formă de tartă, cu diametrul de 22 de centimetri. Se întinde aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină. Înţeapă baza cu o furculiţă, tapetează cu hârtie de copt, după care se acoperă cu boabe de fasole sau cu orez pentru a presa aluatul. Se lasă la cuptor timp de 15 minute, până când capătă o nuanţă uşor aurie. Se scot fasolea şi hârtia de copt şi se aşază tava înapoi în cuptor, timp de cinci minute.
Între timp, sparanghelul trebuie lăsat la fiert pentru aproximativ patru minute, până se fierbe, dar nu se înmoaie (al dente). Se taie în bucăţi mici, iar aproximativ jumătate din cantitate (vârfurile se păstrează) se pune într-un blender până sparanghelul se face piure.
Smântâna se toarnă într-un vas şi se adaugă ouăle. Se bat împreună, apoi se amestecă împreună cu piureul şi brânza rasă şi se asezonează bine. Bucăţile de sparanghel rămase se aranjează pe partea de jos a tartei, după care s