Deşi nu sunt neapărat dăunători pentru sănătate, astfel de aditivi artificiali duc la păcălirea consumatorului. Juridic astfel de practici sunt permise în legislaţia românească, arată jurnaliştii de la „Viaţa liberă” Galaţi,, aşa că tot ce ne rămâne de făcut este să citim cu atenţie eticheta înainte de a cumpăra produsul. Sursa: www.protectia-consumatorilor.ro
Drept exemplificare, luăm cazul unui sortiment de pâine neagră de pe raftul supermarketului. La un preţ de aproape 4 lei pentru o baghetă de 300 de grame, ne aşteptăm la un produs de o calitate ireproşabilă. Este de ajuns doar să citim eticheta, însă, pentru ca orice aşteptare să dispară. Deşi conţine făină neagră, concentraţia acesteia este de nici 40 la sută. Restul făinii, peste 22 la sută, este albă, adică acelaşi tip din care se fabrică orice franzelă de patru ori mai ieftină.
Chiar dacă în reţeta tradiţională avem nevoie doar de făină, apă, drojdie şi sare, pe eticheta produsului nostru sunt enumerate nu mai puţin de şapte E-uri. “Tot ceea ce este adăugat în plus, cu excepţia seminţelor, are doar rolul de a spori câştigul comerciantului. Niciunul dintre aceşti aditivi nu contribuie în vreun fel la sănătatea noastră”, explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu. Nu doar că nu contribuie, însă unele sunt potenţial periculoase. Primul incriminat este acidul citric obţinut artificial, cunoscut şi ca E330. Deşi varianta naturală a acestui acid se găseşte în fiecare ţesut al organismelor vii, unele studii arată că acidul citric de sinteză poate cauza, în timp, afecţiuni ale cavităţii bucale, reacţii alergice şi astmatice. Datele sunt însă contradictorii, alte surse indicând aditivul E330 ca total inofensiv.
Efecte posibile: Boli de ficat şi alergii
Un alt aditiv întâlnit în pâinea neagră despre care vorbim este E220, sau acidul sorbic. Folosit pentru prelungirea duratei de valabili