Neglijenţa părinţilor, preferinţa pentru clasa întâi sau abandonul sunt variantele luate în calcul de inspectorii şcolari pentru lipsa a 20.000 de copii de la clasa zero Sursa: CODRIN PRISECARU
Planul ministerului Educaţiei de a înjumătăţi etapele în care pot fi înscrişi la şcoală copiii de clasă pregătitoare s-a dovedit a fi eficient doar pe jumătate. La finalul celor patru săptămâni alocate înscrierilor, şefii de la Educaţie au numărat cu circa 20.000 de copii cu vârsta de pregătitoare mai puţini.
Părinţii, cei dintâi vinovaţi
Anunţul a fost făcut chiar de Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, încrezător însă că din “cohorta” de copii lipsă, majoritatea se regăsesc în clasa întâi sau în grupa mare, la grădiniţă. Între timp, inspectorii şcolari fac muncă de detectiv, ca să afle unde le sunt elevii. Iar opinia comună este că micuţii nu au încă un loc la şcoală din neglijenţa părinţilor.
“În Capitală, toţi copiii recenzaţi au fost înscrişi, dar probabil că există şi cazuri izolate unde părinţii sunt plecaţi în străinătate sau întârzie cu cererea.”, spune Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. Dar cei lăsaţi pe dinafară vor fi păsuiţi până la începutul anului şcolar. „Pot veni oricând cu dosarul copilului, până pe 15 septembrie, şi vor fi cu certitudine înscrişi”, dă asigurări inspectorul Banu.
La fel de optimist este şi Dumitru Ene, inspectorul şcolar din Buzău, care crede totuşi că numărul copiilor lipsă este cu mult „umflat”. „Cel puţin la noi, câteva sute s-au orientat către clasa întâi, anul acesta fiind singurul în care se pot înscrie în clasa întâi copiii fără pregătitoare. În orice caz, nu e vorba de abandon şcolar”, crede inspectorul Ene. Întârziaţii, însă, spune acesta, nu vor putea face mofturi: „Îi aşteptăm până la începutul şcolii, cu menţiunea că vor mai prinde loc doar în şcoala de circumscripţie