Contestata de primarii posibil vizati, care ar putea pierde controlul asupra banilor municipali sau comunali, apreciata de unii specialisti ca reprezentand biletul catre intrarea in normalitate la nivelul gospodaririi locale, insolventa localitatilor poate deveni de acum o realitate de zi cu zi in Romania.
Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate in aceasta saptamana de guvern, unitatile administrative (orasele, comunele sau judetele) care au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentand peste 50% din bugetul general sau nu au platit salariile pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei intra in insolventa.
Decizia, manata de spinoasa problema a arieratelor in relatia cu Fondul Monetar International, poate conduce la o mai mare responsabilizare si transparenta pentru cei obisnuiti sa se angajeze la cheltuieli mai mari decat le permite bugetul, in speranta ca banii vor veni ca de obicei de la autoritatile centrale.
Insolventa primariei nu ramane fara urmari pentru contribuabili, care ar putea fi constransi la plata unor taxe speciale, in timp ce achitarea celorlalte obligatii nu este suspendata.
"Textul ordonantei trebuie citit in relatie cu cel al Legii nr. 273/2006 a finantelor publice, unde sunt definite multe din notiunile ce sunt utilizate si in ordonanta cu privire la insolventa unitatilor administrativ teritoriale - spre exemplu 'starea de insolventa' sau 'starea de criza financiara'.
Ca orice subiect de drept, si unitatile administrativ teritoriale se angajeaza in raporturi legale (contractuale sau delictuale) din care pot rezulta obligatii de plata catre terti, in legatura cu care se aprecieza ca exista dificultati in a efectua plata in termenele legale sau contractuale", a precizat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com.
Insolventa primariei poate fi ceruta de credito