Pisicile nu se dau în vânt după bomboane sau fructe, iar cercetătorii au căutat de-a lungul timpului să explice de ce. Desigur, printre simpaticele feline se află şi unele care adoră fondantele sau îngheţata!
Timp de decenii, oamenii de ştiinţă au ştiut că pisicile nu manifestă vreo dorinţă de dulciuri. În 2005, cercetătorii de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, SUA, au publicat un studiu care arăta că pisicile domestice au această mutaţie genetică inhibatoare a receptorilor de dulce.
Tipuri de arome
Concluzia s-a dovedit corectă şi pentru pisicile sălbatice sau felinele mari, inclusiv lei, tigri sau jaguari. Deţinătorii de pisici ca animale de companie au contrazis vehement studiul, odată apărut, spunând că pisicile crescute de ei în casă sau curte mănâncă dulciuri, deci studiul este categoric greşit!
„Dar dulciurile în cauză erau îngheţata sau prăjiturile, în toate cazurile, care arată că dulcele era confundat, de fapt, cu grăsimea sau alte tipuri de arome”, spune biologul Gary Beauchamp, directorul centrului Monell. Ce este cu adevărat surprinzător, afirmă el, este că mutaţia respectivă, legată de capacitatea de percepţie a dulcelui, a apărut repetat şi independent la mai multe specii.
Şi alte delicatese
Pentru această concluzie, echipa de la Monell a analizat receptorii de gust de la o duzină de specii de carnivore şi a scanat codul genetic al acestora, folosind algoritmi specifici pentru a determina secvenţele responsabile pentru lipsa proteinelor necesare simţirii gustului de dulce. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences şi au arătat că, din 12 specii testate, 7 aveau mutaţia care elimina dulcele din preferinţele lor şi se hrăneau exclusiv cu carne, unele înghiţind mâncarea chiar fără să mestece: delfinii cu nas borcănat, leii