Pentru ca America Latina sa ajunga in varful clasamentului "gastronomic" nu este decat o chestiune de timp, dupa parerea mai multor experti, caci bucataria din aceasta parte a lumii se afla in plina expansiune si va fi in curand recunoscuta la nivel mondial.
Spaniolul Jordi Roca si danezul Rene Redzepi, sefi a doua dintre cele mai bune restaurante din lume (conform revistei britanice "Restaurant"), impresionati de avantul pe care l-a cunoscut bucataria din America Latina in cursul ultimilor ani, nu se indoiesc de aceasta recunoastere mondiala timpurie.
"America Latina este poate astazi zona care a progresat cel mai mult cu bucataria avangardista. Cred ca urcarea in top nu este decat o chestiune de timp pentru ca, pentru mine, ea este deja la acelasi nivel ca in Europa", spune Jordi Roca, pentru AFP, citata de Le Matin
Bucatarie adanc inradacinata si foarte variata
Pentru Jordi Roca, Mexic, Brazilia si Peru sunt tarile care impulsioneaza progresul gastronomic al unei regiuni, in care "bucataria populara este adanc inradacinata si foarte variata". Ea combina traditia si aromele autohtone cu creativitea si tehnicile avangardiste.
Dincolo de tacos mexican, de fructele (feijoa) braziliene sau de fructe de mare peruviene, bucatarii din America Latina stiu sa puna in valoare savoarea si aromele distinctive, cum ar fi coriandrul, acizii sau piperul, pentru a propune o bucatarie "avangardista, creativa si radianta", a precizat catalanul, in cadrul unei recente intalniri gastronomice din Mexic.
"Astazi nu mai este interzis sa crezi ca cel mai bun restaurant poate fi in Mexic, Brazilia sau Danemarca. Acum 10 ani, era absolut imposibil", a mentionat Jordi Roca.
Potrivit sursei citate, un restaurant latino-american va da in curand semnalul si va ocupa primul loc pe piata europeana.
@N_P