Comisia Europeană a dat publicității astăzi recomandările de țară pentru fiecare stat membru al UE, pentru 2013. Pentru România, președintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunțat opt recomandări specifice, elaborate pentru a o ajuta să își îmbunătățească performanțele economice, precizează un comunicat al CE remis EVZ. Sursa: Reuters
Recomandările se referă la:
1. Implementarea programului preventiv - România a negociat cu Comisia Europeană și cu FMI un program preventiv de ajustare economică în 2011. În martie 2013, România a cerut oficial o extindere cu 3 luni a acestui program. În aceste condiții, evaluare finală a programului va avea loc până la sfârșitul anului 2013.
2. Finanțe publice și un sistem de impozitare sustenabile – Deși consolidarea fiscală a continuat, disciplina fiscală reprezintă în continuare o mare provocare, iar sustenabilitatea și adecvarea sistemului de pensii se confruntă cu riscuri de nivel mediu pe termen lung. România ar trebui să își imbunătățească sistemul de colectare a taxelor, să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei și bărbați și să sprijine reformarea sistemului de pensii prin promovarea ocupării lucrătorilor cu vârste mai înaintate.
3. Reforma sectorului de sănătate – Sunt dezechilibre majore în sistemul de sănătate din România, în special din cauza utilizării ineficiente a resurselor și a proastei gestionări. România ar trebui să facă eforturi suplimentare pentru a mări raportul costuri-eficiență din sistem, prin reducerea spitalizării excesive și prin îmbunătățirea serviciilor de tratement ambulatoriu.
4. Piața muncii, șomajul în rândul tinerilor și sărăcia – România a avut o rată de ocupare scăzută în 2012, iar gradul de ocupare a tinerilor a fost printre cele mai reduse din UE. România trebuie să își îmbunătățească calitatea politicilor active de pe piața muncii și să pună în