Lista fructelor şi a legumelor cu cele mai multe pesticide, realizată în fiecare an de o agenţie nonprofit din Statele Unite ale Americii, oferă o nouă perspectivă asupra unor alimente considerate printre cele mai sănătoase din consumul zilnic.
“Duzina murdară”, care face parte din Ghidul anual al cumpărătorului pentru pesticidele din produse, realizat de agenţia Environmental Working Group, este selectată dintr-un număr de 48 de alimente populare, scrie Huffington Post, ziar citat de Mediafax. Chiar şi după spălare, 67% din mostrele de produse au conţinut reziduuri de pesticide. Acestea au legătură cu numeroase riscuri de sănătate, în special cu problemele de dezvoltare care apar la copii. De asemenea, pot tulbura sistemul hormonal al organismului.
În topul listei celor mai contaminate fructe şi legume se află, în acest an, mărul, care a avut rezultate pozitive pentru cel puţin un reziduu de pesticide în 99% din teste. Căpşunile ocupă poziţia a doua. Sunt urmate de struguri. Un singur ciorchine a ieşit pozitiv în cazul a 15 pesticide. Mostrele de ţelină au avut şi ele rezultate pozitive pentru 13 pesticide diferite. Urmează, pe aceeaşi listă, piersicile, spanacul şi ardeiul gras. Asemenea strugurilor, un singur ardei gras roşu a avut rezultate pozitive la 15 pesticide. Nectarinele se află şi ele pe listă. Toate mostrele de nectarine de import testate în privinţa pesticidelor au avut rezultate pozitive. Nu lipsesc castraveţii, cartofii, roşiile cherry, care au înregistrat rezultate pozitive la testele pentru 13 pesticide diferite, şi ardeiul iute.
Totuşi, potrivit aceleiaşi agenţii EWG, “beneficiile de sănătate ale unei diete bogate în fructe şi legume depăşesc riscurile expunerii la pesticide. Ghidul ajută la reducerea expunerii la pesticide (...), dar consumul de produse crescute tradiţional este mult mai bun decât să nu