Amendamentul UDMR privind eliminarea sintagmei de stat naţional din Legea Fundamentală a fost respins de Comisia de revizuire a Constituţiei, cu douăzeci de voturi împotrivă şi doar unul pentru – reprezentantul UDMR. „Grupul nostru propune reformularea articolului 1 din Constituţie. Avem o problemă cu interpretarea cuvântului naţional, pentru a nu avea această interpretare a cuvântului, dorim menţinerea suveranităţii, independenţei, unităţii şi indivizibilităţii”, a spus Marton Arpad, deputat UDMR.
„Nu suntem de acord cu o reformulare a articolul 1, articolul 152 din Constituţie nu ne permite să eliminăm caracterul naţional. Supuneţi la vot pentru respingerea amendamentului”, a spus în intervenţia sa deputatul PSD, Florin Iordache. Cei din PNL au plusat, susţinând că ar fi respins acest amendament chiar dacă nu se prevedea acest lucru în Legea Fundamentală. „Chiar dacă nu ne-am fi aflat în această situaţie să nu putem revizui Constituţia în sensul eliminării caracterului naţional al statului, iar PNL tot nu ar fi fost de acord cu acest amendament al UDMR”, a spus senatorul PNL, Tudor Chiuariu. „Nu este bine să ne atingem de acest articol însă, problema de fapt cu care ne confruntăm este cum definim naţiunea, asta e problema de fapt. Dacă naţiunea o definim, aşa cum ar fi bine şi corect, că este comunitatea tuturor cetăţenilor româniei indiferent de naţionalitate, atunci nu ar trebui să se supere cei de la UDMR. Toate constituţiile vorbesc de popor nu de naţiune, problema noastră este aceasta ce înţelegem prin naţiune”, a fost punctul de vedere al deputatului PNL, Petre Roman. În final, amendamentul UDMR a primit un singur vot pentru şi 20 împotrivă.
Amendamentul UDMR privind eliminarea sintagmei de stat naţional din Legea Fundamentală a fost respins de Comisia de revizuire a Constituţiei, cu douăzeci de voturi împotrivă şi doar unul pentru – reprezentantu