Ministrul delegat Dan Şova, pentru Proiecte de Infrastructură şi Interes Naţional şi Investiţii Străine, şi directorul Mircea Pop, din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, au tăiat panglica celui de-al doilea tronson al autostrăzii Deva – Orăştie.
De astăzi, circulaţia a fost deschisă pe porţiunea Orăştie – Simerie Veche, în lungime de 18 kilometri. Şoferii care tranzitează judeţul Hunedoara, pe ruta Arad – Sibiu, au posibilitatea să folosească cei 33 de kilometri ai autostrăzii A1.
Intrarea pe autostradă se face prin nodurile rutiere de la Gelmar (la 10 kilometri de Orăştie, înspre Sibiu) şi Şoimuş (la patru kilometri de municipiul Deva, spre Arad). De asemenea, în zona Simeria Veche a mai fost construit un nod rutier, care face legătura dintre autostradă şi drumurile naţionale Arad – Sibiu şi Deva – Petroşani.
Ministrul delegat Dan Şova a fost primul oficial care a testat autostrada la inaugurarea acesteia. S-a urcat într-o Dacia Duster, alături de Mircea Pop, director în cadrul CNANDR, şi de prefectul Hunedoarei, Sorin Vasilescu şi a parcurs câţiva kilometri de drum.
Dan Şova i-a întrebat pe constructori cu ce viteză se poate circula pe autostradă, care e limita de viteză pe aceasta şi dacă şoseaua prezintă siguranţă, în ce priveşte aderenţa, pe timp de ploaie. Foto FOTO Autostrada Deva - Orăştie. Inaugurare
Un kilometru de autostradă, circa şapte milioane de euro
Lucrările la autostrada Deva – Orăştie au fost demarate în aprilie 2011. Investiţia a depăşit 220 de milioane de euro, fiind finanţată prin programul ISPA 2004.
Autostrada va prelua traficul greu de pe DN7 Sibiu – Deva – Arad şi va funcţiona ca o centură ocolitoare a oraşelor Deva, Simeria şi Orăştie.
Autostrada Deva - Orăştie face parte din coridorul trans-european IV: Nădlac – Timişoara – Lugoj – Deva –