Bancile elvetiene au primit permisiunea de a dezvalui numele clientilor lor pentru a scapa de pedepse dure dupa ce Guvernul de la Berna a admis o derogare de la legea privind secretul bancar, decizie menita sa contribuie la solutionarea disputei cu SUA pe tema evaziunii fiscale.
Masura reprezinta un punct de turnura in relatia tensionata dintre cele doua tari, scrie The New York Times, preluat de CNBC.
Potrivit ministrului elvetian de Finante, bancilor li se ofera posibilitatea de a accepta oferta Guvernului SUA constand in divulgarea datelor privind clientii americani cu bunuri nedeclarate pentru a evita viitoarele repercusiuni legale.
"Este important pentru noi sa putem lasa trecutul sa fie trecut", a declarat ministrul Eveline Widmer-Schlumpf.
Oficialul nu a oferit detalii suplimentare cu privire la program, dar a precizat ca bancile vor avea la dispozitie un an pentru a decide daca accepta sau nu oferta SUA.
De-a lungul timpului, cateva zeci de mii de americani bogati si-au plasat bunurile nedeclarate in mai multe zece de banci elvetiene, prin intermediul unor servicii bancare private. In 2009, UBS, cea mai mare banca elvetiana, a acceptat programul de amanare a urmaririi penale, furnizand autoritatilor americane datele a peste 4.450 de clienti. Banca a platit atunci o amenda de 780 de milioane de dolari.
Procurorii americani au demarat ulterior investigarea mai multor banci din Elvetia, insa guvernul elvetian a refuzat sa coopereze, pentru a-si proteja sistemul bancar.
Elvetia este cunoscuta ca unul dintre cele mai vechi paradisuri fiscale, cu active estimate la 2 trilioane de dolari.
Bancile elvetiene au primit permisiunea de a dezvalui numele clientilor lor pentru a scapa de pedepse dure dupa ce Guvernul de la Berna a admis o derogare de la legea privind secre