Codaşii Europei suntem şi la capitolul energie verde. Deşi jumătatea de sud a României este mană cerească pentru producătorii de energie verde, este nevoie de oameni de afaceri francezi şi italieni care să ne lumineze şi să facă averi colosale din parcurile fotovotaice amplasate în Lunca Dunării. Mafia obţinerii certificatelor verzi nu permite oricărui arendaş să obţină profituri producând energie regenerabilă. Conform legii, se acordă câte şase certificate verzi pentru fiecare megawatt de energie electrică din energie solară produs şi livrat.
Alessandro Borella este unul dintre afaceriştii italieni care a pus pe picioare o întreagă industrie verde. Cu certificatele verzi primite, acesta tranzacţionează energia pe care a produs-o cu costuri infime. Până acum, Bio Energy Green, societatea italianului Borella, a realizat parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 15 MW. După realizarea parcului fotovoltaic de la Podari, italianul a solicitat CEZ-ului acordarea de avize tehnice de racordare pentru un nou loc. Peste 20.000 de panouri fotovoltaice din siliciu policristalin strălucesc în apropierea comunei Radovan, pregătite să facă bani.
CEB SNC, o companie italiană reprezentată de Maurizzio Bizzotto, a investit milioane de euro în producerea și comercializarea energiei regenerabile în toată lumea. „Am ales să lucrăm şi în România pentru potenţialul solar. Se pătrunde extrem de greu în sistem. Birocraţia tergiversează lucrurile, certificatele verzi se obţin extrem de greu dar, în final, merită“, a mărturisit administratorul Maurizzio Bizzotto. Societatea controlată de acesta tocmai a primit avizul de amplasament CEZ Distribuţie SA, dar şi avizul tehnic de racordare la CEZ Distributie SA. „După autorizaţia de înfiinţare ANRE am aşteptat o veşnicie, dar autorizaţia de construcţie a fost gata în timp util“, a completat administratorul Bizzotto. @N_P