SUA şi China sunt tot mai implicate într-un război digital, ale cărui detalii apar în rapoarte secrete dezvăluite de presă Sursa: REUTERS
UPDATE ora 15.45: China este capabilă să-şi conceapă ea însăşi sistemul de apărare şi respinge un raport transmis Pentagonului, potrivit căruia piraţi informatici chinezi au reuşit să intre în reţele în care erau stocate planuri militare americane, relatează AFP.
„China este perfect capabilă să construiască armele şi materialele necesare apărării securităţii naţionale”, a afirmat Geng Yansheng, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, dând ca exemplu noul portavion sau recentele bombardiere de vânătoare lansate de China.
Într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului citat, Geng Yangsheng a apreciat că raportul în cauză conţine „erori”. „'În primul rând, ei (autorii raportului) subestimează capacităţile de apărare ale Pentagonului. În al doilea rând, subestimează inteligenţa chinezilor”, se menţionează în comunicat.
Testarea unor noi mijloace de luptă
Armata chineză va testa, luna viitoare, noi tipuri de forţe de luptă, între care unităţi ce utilizează tehnologie digitală, pentru adaptarea la războiul informatizat. Va fi primul exerciţiu în care se vor folosi unităţi digitale, forţe de operaţiuni speciale, aviaţie militară şi forţe de reacţie electronice. Exerciţiul va avea loc în la cea mai mare bază de antrenament din China, Zhurihe.
Pe de altă parte, preşe dintele american Barack Obama va discuta aspecte legate de securitatea cibernetică, în timpul unei vizite pe care o face omologului său chinez, Xi Jinping, săptămâna viitoare în California.
Hackerii chinezi, periculoşi
Un alt scandal legat de piraţii informatici chinezi s-a declanşat luni, când televiziunea publică australiană a anunţat că planurile noului sediu al serviciilor secrete ar fi fost