Luc Francois a venit pentru prima data in Romania pentru o tanara studenta pe care a intalnit-o in Belgia, Alina. Era fascinat de Romania din copilarie, de cand parintii sai trimiteau ajutoare in tara noastra, iar atunci cand a cunoscut-o pe Alina a decis ca "era pentru el".
A stat initial in Galati, a scris o carte despre Romania, a divortat si apoi a ales Valcea, unde locuieste si astazi. De trait, traieste din pensia militara pe care i-o da statul belgian, adica aproximativ 1.000 de euro, plus ce mai castiga din colaborari.
Este membru al Delegatiei pentru Romania si Republica Moldova a Uniunii Francofone a Belgienilor din Strainatate si este suparat pentru ca ambasadorii romani nu-si promoveaza tara in strainatate. Nu este de acord nici cu faptul ca printul Charles este primit cu bratele deschise in timp ce britanicii ii fac praf pe romani, ori de cate ori au ocazia.
"Prima data am venit in Romania in '95, cand eram militar in armata belgiana. Am venit intr-o misiune diplomatica, pe un vapor militar. Eram pasionat de Romania de la varsta de 17 ani, cand parintii mei trimiteau ajutoare pentru romani. Eram pasionat de istoria Romaniei, de sportivii romani, stiam totul despre Nadia Comaneci", isi aduce aminte Luc Francois.
Ca multi straini care aleg sa ramana in tara noastra, Luc Francois a fost ademenit de farmecele unei romance.
"Am decis sa raman in Romania dupa ce am cunoscut o tanara domnisoara romanca si am decis ca este pentru mine. M-am casatorit cu ea si, pentru ca eram militar, am fost pedepsit disciplinar pentru ca nu am cerut autorizatie speciala ca sa ma casatoresc cu o romanca. In plus, in '95, Romania nu era bine vazuta in Belgia, era 'pe lista neagra', acum lucrurile s-au mai schimbat", mai spune belgianul.
Dupa ce s-a stabilit la noi, si-a dat seama ca zona rurala este asemanato