Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acceptat să plătească 1,7 miliarde euro Greciei, în cadrul acordului de salvare a ţării, după ce guvernul de la Atena a adoptat o serie de măsuri solicitate, între care decizia să reducă numărul posturilor din sectorul public cu 15.000 de persoane anul viitor.
Grecia trebuie să se concentreze acum pe îmbunătăţirea colectării de taxe, potrivit anunţului FMI.
"Grecia este în curs să îşi completeze planul ambiţios de ajustare fiscală şi să îşi atingă ţintele fiscale pentru 2013", a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde. "O prioritate critică este reducerea evaziunii fiscale prin continuarea rapidă a reformei sistemului de colectare, pentru a îmbunătăţi independenţa operaţionale şi a face ajustarea mai echitabilă", a continuat domnia sa.
Economia Greciei constinuă să scadă, statul depinzând de împrumuturi de la instituţiile zonei euro şi FMI pentru a putea plăti pensii şi salariile din sectorul public.
Anunţul Fondului vine după ce miniştrii de finanţe ai zonei euro au dat "undă verde" luna trecută pentru pachetul de salvare în valoare de 130 miliarde euro. Christine Lagarde le-a amintat ţărilor din zona euro că au oferit asigurări că vor avea în vedere măsuri suplimentare pentru reducerea datoriei publice a Greciei "substanţial" sub 110% din PIB până în anul 2022.
"Angajamentul continuu (n.r. al statelor membre al zonei euro) să ofere sprijin financiar adecvat Greciei pe durata programului şi după terminarea acesteia, până când aceasta va obţine din nou acces la piaţă, cu condiţia ca statul elen să se respecte în totalitate programul, este esenţial, de asemenea", a subliniat directorul FMI.
Pachetul de salvare a Greciei a fost aprobat la începutul anului trecut, după finalizarea unui pachet de 110 miliarde euro, aprobat în 2010. Cel de al doilea acord a inclus, de asemenea, şi