Două zile şi două nopţi de proteste violente au readus Turcia în atenţia comunităţii internaţionale, după ce un protest ecologist a dat naştere unei răbufniri politice
Forțele de pordine au făcut exces de zel și au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă contra demonstranților
Sursa: REUTERS
Mașinile incendiate au fost „victime” ale violențelor din Istanbul
Sursa: REUTERS
Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în Istanbul, Ankara şi alte 48 de oraşe din ţară, vineri şi sâmbătă, manifestaţiile încheindu-se cu violenţe. Câteva sute de oameni au reocupat Piaţa Taksim din Istanbul şi duminică, dar situaţia a fost calmă şi angajaţii de la salubritate au început să cureţe străzile după dezastrul din zilele anterioare, soldat cu maşini incendiate şi magazine vandalizate.
Oficialii au anunţat că au fost răniţi 26 de poliţişti şi 53 de civili, şi aproape 1.000 de persoane au fost arestate. Manifes ta ţiile au început din cauza nemulţumirilor legate de distrugerea unui parc central din Istanbul pentru construirea unui mall, dar s-au transformat, pe parcurs, într-o acţiune anti-guvernamentală, după un răspuns dur al poliţiei. Este primul protest de amploare din ultimii ani, mulţi demonstranţi declarându- se „sătui de măsurile guvernului”, care ar încerca să le reducă din libertăţile personale.
Premierul respinge acuzaţiile
Poliţiştii au folosit şi duminică gaze lacrimogene, în Ankara, unde se adunaseră circa 1.000 de oameni, dar ciocnirile cu manifestanţii au fost relativ minore, comparativ cu cele anterioare. Protestatarii s-au mobilizat prin anunţuri pe Facebook. „Vom sta până la final, nu plecăm acasă. Singurul răspuns la aceste proteste ar fi căderea guvernului. Nu mai vrem acest guvern opresiv, care face presiuni asupra noastră în mod constant”, spunea un manifestant citat de Reuters.
Premierul Recep Erdogan i-a numit