Festivalul Euroregional TESZT 2013 s-a încheiat prin sărbătorirea celor 60 de ani de la reînfiinţarea Teatrului Maghiar din Timişoara
Trupa a fost consemnată oficial ca teatru profesionist, printr-un decret emis în 1953, în care se specifică că Teatrul de Stat din Timişoara va avea şi o secţie maghiară.
Începând din 1957 se constituie ca teatru de sine stătător, urmând ca în 1990 să ia numele cunoscutului dramaturg, Csiky Gergely.
Deşi 1953 este socotit ca fiind anul din care activitatea teatrală de limbă maghiară s-a permanetizat în Timişoara, tradiţiile acesteia sunt mult mai vechi: secole de-a rândul, actorii beneficiau de o clădire pe măsură, în care au evoluat, pe rând, trupe profesioniste sau semiprofesioniste.
Documentele atestă că la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, au existat turnee la Timişoara ale unor trupe din Cluj, Budapesta, Székesfehérvár, Koşice şi Miskolc.
Date memorabile, în această privinţă, rămân anii 1825 şi 1827, când publicul timişorean a avut ocazia să vizioneze spectacolele Societăţii Naţionale de Teatru şi cele ale Societăţii Naţionale de Teatru din Transilvania.
Clădirea din strada Szerb şi Arena din zona industrială au fost martore la reprezentaţiile trupelor importante din epoca reformei.
Deşi perioada imediat următoare eşecului revoluţiei din 1848-49, a însemnat o oarecare stagnare în evoluţia teatrului timişorean (cenzură, limitări administrative), în 1852 teatrul a renăscut în Banat: trupa de renume internaţional a lui Szabó József a recucerit prin calitate şi profesionalism, publicul din Timişoara.
Construirea clădirii teatrului "Franz Josef"
Un moment memorabil în istoria vieţii teatrelor bănăţene a fost, când după doi ani de construcţie, în 1874 a fost inaugurat noul teatru, operă a ar