În fiecare an, pe 5 Iunie, întreaga lume sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului, principalul prilej de sensibilizare a opiniei publice la problemele de mediu cu care se confruntă astăzi omenirea: epuizarea resurselor naturale, dispariţia unor specii de plante şi animale, încălzirea globală, criza apei potabile, sărăcia, deşeurile, deşertificarea, etc.
În această zi, în anul 1972, se deschidea la Stockholm, în capitala Suediei, prima conferinţă ONU privind mediul uman. Începând de atunci, problema ecologică a devenit universală, iar data de 5 Iunie este marcată, anual, şi a intrat în conştiinţa publică drept “Ziua Mondială a Mediului”. În fiecare an se adoptă o tematică prioritară, care, astfel, să atragă atenţia, mai pregnant, asupra problemelor importante ale mediului, care s-o facă mai cunoscută şi mai aproape de rezolvare. În anul 2013, celebrarea Zilei Mondiale a Mediului se desfășoară sub sloganul “Think. Eat. Save”.
Tematica din acest an se concentrează pe deșeurile alimentare și irosirea de alimente. Reducerea deşeurilor alimentare este noua campanie prin care Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU ( FAO ), în colaborare cu o întreagă listă de parteneri din sectorul public și privat, au lansat-o la începutul acestui an. Se atrage atenția, atât asupra absurdei probleme, că volume mari de produse, perfect comestibile, nu sunt niciodată
consumate, cât şi a faptului că, în lume, există foarte mulţi oameni care suferă sau chiar mor de foame.
Cel puțin o treime din tot ceea ce se cultivă, pe această planetă, se pierde, între terenul de producţie și locul de consum, astfel spus, între fermă şi furculiţă. Acesta nu este nici etic, nici economic și reprezintă o problemă reală de mediu, având în vedere consumurile enorme de energie, apă, îngrășăminte și alte substanțe necesare pen