Viticultura a fost adusă în sud-estul Franţei de etrusci, vechi popor din Italia. În vechiul port Lattara, aproape de Montpellier, au fost găsite amfore etrusce şi o platformă de calcar unde erau presaţi strugurii, datând din secolul al V-lea î.e.n..
Obiectele descoperite au furnizat cele mai vechi indicii arheologice biomoleculare asupra producţiei de vin din Franţa, arată autorii unui studiu arheologic apărut luni în Statele Unite, potrivit Agerpres.
"Ştim de acum că etruscii au transmis cultura mediteraneană a vinului galilor din sudul Franţei', afirmă Patrick McGovern, director al laboratorului de arheologie biomoleculară de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al cercetării. 'Acest lucru a dus la creşterea cererii de vin, care putea fi acoperită doar prin crearea unei viticulturi locale, transferând probabil vie din Italia şi experienţa etruscilor în domeniul producerii vinului", explică expertul. "Confirmarea celor mai vechi indicii asupra viticulturii din Franţa este un pas esenţial pentru înţelegerea dezvoltării culturii vinului în lume, născute probabil acum 9.000 de ani în Munţii Taurus sau Zagros din Iran", adaugă el.
"Afirmarea Franţei în cultura mondială a vinului se reflectă în multe documente, începând din secolul al XII-lea, când călugării cistercieni au stabilit că soiurile Chardonnay şi Pinot Noir erau cel mai bine adaptate în Burgundia", spune profesorul McGovern, al cărui studiu apare în PNAS din 3 iunie.
"Lipseau însă indici chimici clari, asociaţi cu date botanice şi arheologice, care să arate cum a fost introdus vinul în Franţa şi cum s-a născut viticultura", arată el. Situl de la Lattara a adus răspunsuri la aceste întrebări.
Cercetătorii au analizat trei amfore etrusce bine conservate - datând din perioada 525 - 475 î.e.n.- dintre multele care au fost găsite în fostel