Vara este acea perioadă a anului când cei mai mulţi dintre noi aleg să gătească peştele întreg alături de garnituri cât mai uşoare, ce nu implică sosuri şi nici cartofi.
Chefal roşu cu legume de vară
Un chefal sau un biban mare sunt cele mai potrivite alegeri pentru un meniu de vară. Se poate folosi peştele întreg, cu sau fără cap, după ce am îndepărtat solzii şi am curăţat peştele foarte bine. Dacă dorim să servim fileuri, timpul de coacere se reduce.
150 gr de fenicul proaspăt şi subţire
150 gr de praz proaspăt şi subţire
1 legătură mică de pătrunjel
sucul de la o lămâie
2 porţii de chefal roşu
Setaţi cuptorul la temperatura de 180 C, apoi începeţi să tăiaţi frunzele de fenicul şi tulpina, restul se taie felii subţiri şi se pune în tavă. Dacă prazul este mic, acesta se taie în jumătate, apoi se căleşte, iar dacă prazul este mai bătrân şi mai mare, atunci îndepărtaţi frunzele mai închise la culoare. Feliile subţiri de praz se amestecă cu cele de fenicul.
Frunzele de la o legătură mică de pătrunjel se taie mărunt şi se adaugă peste legume. Turnaţi peste ulei de măsline din abundenţă, presăraţi puţină sare şi piper, apoi amestecaţi uşor până ce legumele devin aurii. Peste compoziţie se toarnă sucul de lămâie şi se lasă la cuptor timp de 15 minute.
Scoateţi tava din cuptor, condimentaţi puţin peştele, apoi îl puneţi peste legume. Mai puteţi turna puţin ulei de măsline, apoi tava se lasă la cuptor 25 de minute până când peştele poate fi tras cu uşurinţă de oase. Aşa ne dăm seama când este făcut.
Cele două porţii de peşte se servesc pe un pat de legume.
Somon, creveţi şi plăcintă de castravete
Dacă castravetele nu este pe placul multora, acesta se poate înlocui oricând cu un dovlecel, pe care îl putem tăiat în jumătate, apoi pe lung şi îl servim servit alături de roşii cherry şi a