> APM organizează simpozionul cu tema „Utilizarea resurselor naturale şi a alimentelor în contextul dezvoltării durabile”
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava organizează astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, simpozionul cu tema „Utilizarea resurselor naturale şi a alimentelor în contextul dezvoltării durabile”. Directorul executiv Vasile Oşean informează că sunt invitaţi la simpozion elevi de la ecoşcolile sucevene, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu, autorităţilor publice judeţene şi locale. În cadrul manifestării vor fi prezentate lucrări cu tematică specifică, atât de către reprezentanţi ai APM, cât şi de către unii invitaţi. Apoi vor fi acordate diplome, din partea APM Suceava, pentru ONG-uri, şcoli şi instituţii care s-au remarcat în domeniul protecţiei mediului.
Ziua Mondială a Mediului este celebrată în fiecare an pe 5 iunie şi este instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Tema pentru din 2013 este: „Gândeşte. Mănâncă. Salvează.” „Prin alegerea acestei teme se doreşte desfăşurarea unei campanii de încurajare a măsurilor care conduc la reducerea risipei de alimente şi de resurse naturale în general” a declarat Vasile Oşean.
Un studiu al ONU evidenţiază că, anual, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se risipesc. Aceasta înseamnă că 33% din totalul producţiei mondiale de mâncare se aruncă, în timp ce aproape 1 miliard de locuitori nu au ce mânca. Această cantitate de alimente risipite este echivalentă cu cea produsă în întreaga Africă subsahariană. Campania din acest an propune unirea eforturilor tuturor celor care pot lua măsuri, începând cu fiecare cetăţean în parte şi până la forurile de decizie, în vederea reducerii risipei de alimente şi a impactului asupra mediului al producţiei de alimente. Aceste măsuri, se arată în studiul amintit, vor conduce şi la economisirea banilor, eficie