Teama de a nu călca pe urmele zecilor de mii de elevi, care au picat examenul anul trecut, dar şi convingerea că diploma nu mai face nici cât o ceapă degerată, a scăzut numărul candidaţilor la Bacalaureat.
Devenit în ultimii trei ani unul dintre cele mai temute examene, din cauza camerelor video de supraveghere, Bacalaureatul, care debutează, astăzi, cu proba orală de limba şi literatura română, întregistrează anul acesta un deficit de candidaţi.
Doar puţin peste 187.000 de elevi s-au încumetat să se înscrie la BAC, deşi numărul absolvenţilor din acest an se ridică la 200.000. Iar explicaţiile aduse de dascăli conturează două scenarii: fie presiuni din partea directorilor de liceu, disperaţi să mai crească procentul de promovabilitate, fie pur şi simplu dezinteresul faţă de diploma în sine.
Facultatea, ultima lor grijă
Lista "dezertorilor" de la Bacalaureat bate la ochi în judeţe precum Botoşani, unde peste o mie de liceeni au ales să amâne examenul maturităţii, Covasna, cu 600 de candidaţi lipsă, dar şi Neamţ, cu 500 de elevi mai puţini la BAC. Cifre care au împărţit dascălii în două tabere.
Primii dau vina pe directorii "liceelor ruşinii", unde promovabilitatea scade vizibil de la an la an. "Este un şantaj. Directorii i-au presat pe copii să mai aştepte, pentru a fenta statisticile. De exemplu, dacă din o sută de elevi care dădeau BAC-ul treceau doar doi, anul acesta vor da examen 50 şi vor promova tot doi, dând impresia că lucrurile nu stau chiar atât de rău, că directorii şi-au făcut treaba", explică A.C, profesoară la Liceul de Mecanică Fină din Bucureşti, unde promovabilitatea la Bacalaureat este aproape de 0%.
Pe de altă parte, există şi voci care spun că explicaţia nu stă în picioare, mai ales că, un ordin semnat anul trecut de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, absolvă de orice sancţiuni liceele cu promovabilita