Specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguraţa Alimentelor Sibiu (DSVSA) fac apel la sibieni să nu consume ciuperci cumpărate de la colţ de stradă sau culese din câmp. În ultimele 24 de ore nouă persoane din judeúl Sibiu, printre care 4 copii, au ajuns la spital în stare gravă după ce au mâncat astfel de ciuperci. Val de intoxicaţii cu ciuperci în Sibiu:Nouă victime, dintre care 4 minori, duse de urgenţă la spital (UPDATE)
Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, spercialiştii de profil din cadrul DSVSA Sibiu recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate de la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare.
"O mare parte a populaţiei, în special din zona rurală, preferă să consume ciuperci care cresc în mediul natural, pe care uneori le şi valorifică în zonele urbane, sub pretextul că deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otrăvitoare.Atenţionăm populaţia că printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, chiar şi cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, precum : hribii sau champignon) şi care dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi, ori au degerat, pot conţine substanţe toxice pentru organismul uman", se arată într-un comunicat al DSVSA Sibiu.
Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea nu reuşeşte să le distrugă, provocînd astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale, mai specifică DSVSA Sibiu.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie şi se manifestă în general prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpiraţie abundentă sau sim